top of page
תמונת הסופר/תkim darmon

שלושה מרכיבים שיעזרו לכם לדייק את השיפוץ

עודכן: 25 בספט׳ 2024

שיפוץ הוא הזדמנות נהדרת לרענן את המרחב שאנחנו חיים בו.

ככל שנדע איזה סוג שיפוץ אנחנו הולכים לעשות, כך נדע איך להתכונן אליו טוב יותר ולצלוח אותו בשלום.


למה בכלל לשפץ?

לאנשים שונים יש סיבות שונות לרצות לשפץ. הרצון לרוב נובע מצרכים פרקטיים, עיצוביים ואנושיים. חשוב להבין מה עומד מאחורי אותו רצון כדי שנדע מהי נקודת המוצא שממנה אנחנו מתחילים ושתעזור לנו בהמשך גם לתעדף. ניתו לחלק את הסיבות הרווחות לשיפוץ למספר קטגוריות:

  • אסתטיקה - רצון לשפר או לרענן את הנראות של הבית.

  • השקעה - רצון בהעלאת ערך ושווי הנכס לטובת השכרה או מכירה.

  • פונקצינאליות ואיכות חיים - צורך בהתאמה לצרכים חדשים ו/או משתנים (הרחבת משפחה לדוגמא...).

  • יעילות אנרגטית - רצון להפוך את סביבת החיים למקיימת יותר.

  • חיסכון כלכלי - במקום לעבור לבית חדש או לקנות בית חדש.

  • תחזוקה ושימור - צורך בשיפור איכות החיים עקב בעיות שונות שנתגלו בנכס.


הגדרת מצוי - רצוי - הכרחי

אחרי שהבנו את הסיבה שבגינה אנחנו רוצים לשפץ, אנחנו יכולים להתחיל לבחון את מצב הנכס אל מול הצרכים, הרצונות והחלומות שלנו וזה יעזור לנו להתכנס לרשימת מצוי / רצוי / הכרחי:

  1. מצוי - מה מצב הנכס היום מבחינה אסתטית, קונסטרוקטיבית, תשתיתית, תפקודית

  2. רצוי - מה היינו רוצים שיהיה בנכס או לחלופין מה חסר היום בנכס?

  3. הכרחי - מה קריטי מבחינת הכנס ומבחינתנו, במה צריך לטפל, מה חייב לשדרג, כל מה שלא ניתן לוותר עליו בשום צורה.

ישנם פרויקטים שיחייבו החלפה מלאה של כלל התשתיות בנכס ויש כאלה שבהם יספיקו הזזות או תוספות נקודתיות של נקודות חשמל כדי לענות על הצרכים. ישנם פרויקטים שנידרש בהם לחלוקה מחדש של החלל וכאלה שניתן יהיה להתבסס בהם על חלוקת קירות הפנים הקיימת כדי להתאים לדרישות הפונקציונאליות.

חשוב לעשות יישור קו, להבין את החסרונות, היתרונות, הבעיות והפוטנציאל של הנכס ובמקביל לאפיין את הצרכים והרצונות שלנו אל מול המשאבים שאנחנו מוכנים ויכולים להשקיע.


ברגע שיש בידינו רשימת "מצוי - רצוי - הכרחי" אנחנו יכולים להתחיל לדייק את סוג השיפוץ.

נעשה זאת על ידי אפיון 3 מרכיבים:

א - הגדרת היקף השיפוץ

ב - הגדרת אופי השיפוץ

ג - הגדרת שלביות השיפוץ


[א] היקף השיפוץ

השלב הראשון יהיה להבין באילו חללים נרצה לגעת במסגרת השיפוץ.

  1. שיפוץ חלקי: מתמקד באיזורים מסוימים או בהיבטים מסוימים של הנכס. לדוגמה שיפוץ של חדרי הרחצה, טיפול בחלל הציבורי בלבד, תכנון מחדש של יחידת ההורים וכד'.

    שיפוץ חלקי לא נוגע בכל הנכס ולכן יכול להיות מהיר יותר, זול יותר ומצריך פחות זמן ותכנון.

  2. שיפוץ מלא (קומפלט): כולל שדרוג מקיף של כל הנכס או לפחות של רובו. מדובר בתהליך רחב יותר שכולל בין היתר שבירת קירות, שינוי במערך חלוקת הפנים ותפקודו, התקנה מחדש של מערכות ותשתיות כמו חשמל ואינסטלציה, החלפת מערכות אלומיניום ופתחים ובקיצור מהפך מקצה לקצה.

    שיפוץ מלא יכול לקחת יותר זמן, לדרוש יותר משאבים ותיאום בין בעלי מקצוע, אך הוא יוצר שינוי דרמטי ומשמעותי בנכס כולו, ולטעמי התוצאה במרבית המקרים לגמרי שווה את זה.


שיפוץ חלקי המתמקד בחדר רחצה בדירת קבלן- מימין - לפני, משמאל - שלב הריסות ופירוקים


[ב] אופי השיפוץ

השלב השני יהיה להבין מה סוג הפעולות והשינויים שנרצה לעשות בכל חלל שבו נתערב ולהגדיר את אופי השיפוץ:

  1. הקוסמטי: "ללא שבירת קירות"

    שיפוץ שמתמקד בשיפור המראה הכללי של הנכס ותחזוקה שוטפת מבלי לשנות את המבנה הפיזי ו/או לשבור קירות לדוגמא: צביעת קירות, החלפת ריצוף ו/או התקנת פרקט, שינוי ריהוט, שידרוג מטבח, שינויי דלתות, הוספת נגרות, שינוי גופי תאורה, הוספת טפטים וחיפויי קיר וכד'.

    שיפוץ קוסמטי הוא לרוב זול ומהיר יותר משאר השיפוצים.

  2. העמוק: "תשתיות או לא להיות"

    שיפוץ שנוגע בקרביים של הנכס עד רמת התשתיות ומטרתו לשפר את הפונקציונאליות של החלל.

    לרוב נראה אותו מתבצע על דירות מאוד ישנות, או דירות יד שניה שצריך לשנות מקצה לקצה כדי להתאים לצרכים חדשים. הוא יכול גם להופיע בדמות שיפוץ של חדרי רחצה שדורשים שינויים בתשתיות ואיטום. בפרויקט כזה אנחנו נראה לרוב: שבירה והרס נרחב של קירות , החלפת תשתיות חשמל ואינסטלציה, פירוק של ריצוף, שינויים במערך קירות הפנים וכד'. בעגה המקצועית קוראים לזה פרויקט שבו "מגלחים את הכל".

  3. המבני: "לצאת מהגבולות"

    זה פרויקט שיפוץ שכולל שינויים במבנה הפיזי של הנכס. שיפוץ כזה יכלול בתוכו לדוגמא: פתיחה/סגירה של פתחים, תוספת מרפסת, תוספת ממ"ד, התרחבות ותוספת של שטח באותה קומה, תוספת קומה, הריסה של חלק ובניה מחדש של חלק גדול יותר וכד'.

    שיפוץ כזה לרוב גם יחייב אישורים של הרשויות ושילוב של אדריכל/ית וקונסטרוקטור/ית בתהליך.

  4. החיצוני: "אותה גברת בשינוי אדרת"

    טיפול בחוץ בפיתוח ובחזיתות המבנה. יש יותר טיפול בנושא של פיתוח מרחבי חוץ וחזות כללית של הנכס כלפי הרחוב.

  5. השמרני: "טיפול 10,000"

    שיפוץ שמטרתו לשמר ולתחזק את הקיים. לעיתים נראה אותו בפרוייקטים של מבנים היסטוריים לשימור שמטרתם לחדש את המבנה מבלי לפגוע בערכים ההיסטוריים, החזותיים, המבניים והתרבותיים שלו.

  6. הירוק: "שומרים על הסביבה"

    שיפוץ שמטרתו להפחית את ההשפעה על הסביבה ולחסוך באנרגיה. שיפוץ ירוק יכול לכלול לדוגמא: התקנת פאנלים סולאריים על הגג, שיפור בידוד בגג ובקירות, החלפת חלונות לחלונות מבודדים יותר, שימוש בחומרים ידידותיים לסביבה בבנייה.


שיפוץ עמוק בבית סבתא - שלב הריסות ותמיכות חדשות
שיפוץ מלא ועמוק בבית סבתא - שלב הריסות ותמיכות חדשות

[ג] שלביות השיפוץ

השלב השלישי בהגדר השיפוץ יהיה לפרוס את השיפוץ על ציר זמן ולהבין מה שלביות השיפוץ:

  1. זבנג וגמרנו: פרויקט שבו השיפוץ נעשה בפעם אחת. זה פרויקט שיכול להכיל בתוכו אומנם גם גמישות מסויימת והתאמה לצרכים ברמת התכנון הפרקטי, אבל מתייחסים אליו כתהליך בודד וממוקד.

  2. פרויקט בשלבים: שיפוץ שנעשה בשלבים לאורך תקופה מסוימת כחלק מתכנית אסטרטגית. לרוב יהיו הכנות שנעשה בשלבי השיפוץ השונים כדי להתאים את הפרויקט ולהכין את הקרקע לשלבים העתידיים שיקרו בוודאות. בפרויקט כזה נראה לדוגמא הכנות בגג ובתכנון לטוב עלייה לקומה שניה, הכנות עתידיות בתשתיות ופתחים לטובת חלוקה אחרת של חללים וכד'.


הכנה טובה לקראת שיפוץ לא יכולה להיעשות ללא מספר בעלי מקצוע שלדעתי יש להם גם חלק בלתי נפרד באפיון השיפוץ והם:


  1. מתכנן/ת: אדריכל/ית | הנדסאי/ת אדריכלות | מעצב/ת פנים - תלוי מה היקף השיפוץ. במקרים של שינויים בפתחים, תוספות ו/או הרחבות חובה לקחת אדריכל/ית לטובת אישור מול הרשויות. בכל פרויקט אחר שקטן בהיקפו ויש בו רק שינויים פנימיים שאינם נוגעים במעטפת ו/או בשלד הבניין - מספיקה מעצב/ת.

  2. קונסטרוקטור: מהנדס מבנים | הנדסאי מבנים - למקרה שרוצים להרוס חלקי בניין , יש לקבל אישור קונסטרוקטור!

  3. מודד מוסמך - מדידה על ידי מודד מאפשרת לנו לתכנן דברים בצורה מדויקת. אסור לנו להסתמך על תכנית ישנה שיש ברשותינו כי הסטיות במידות בין תכנית היתר למבנה שבוצע בפועל (במיוחד בדירות יד שניה) עשויות להיות מאוד גדולות.

  4. קבלן שמתאים לאופי והיקף הפרויקט - לא כל קבלן יודע להתמודד עם אתגרים ומורכבויות מסוימים. אני תמיד ממליצה תמיד לעבוד עם קבלן רשום או קבלן שמומחה בשיפוצים מורכבים ושראיתם עבודות שלו בעיניים והבנתם שהוא כבר התנסה בסוג שיפוץ כמו שאתם מכוונים אליו. שיתוף קבלן כבר מהשלבים הראשונים יכול לעזור לקבל תמונה מלאה של סוג והיקף העבודות, עלויות, לוחות זמנים, התנהלות וכד'.

  5. מפקח שהוא גם מנהל פרויקט - עדיף בתשלום ועדיף שיהיה מוסמך לכך כמהנדס/הנדסאי/אדריכל או מהנדס. אתם כלקוחות לא אמורים ולא יכולים לדעת האם הדברים נעשים בצורה מקצועית או לא בשטח. נוכחות של מפקח בשטח עלולה למנוע הרבה בעיות עתידיות ועיגולי פינות של בעלי מקצוע. מפקח או מנהל פרויקט יעזור לתכנן מראש את הפרויקט כך שהכל יתקתק. מפקח ידע להתנהל מול הצעות מחיר ולתת לכם אומדן.


אם הגעתם עד פה אתם וודאי מבינים שההחלטה לשפץ זו רק ההתחלה ושיש עוד דרך ארוכה לפנינו לדייק בדיוק מה אנחנו רוצים לעשות ומה נכון עבור הנכס שלנו.

חשוב להבין שלכל פעולה שנרצה לעשות בשיפוץ יש גם השלכות נלוות וסדר פעולות הכרחי.

כדי לפרק קיר - נצטרך להשלים ריצופים איפה שחסר,

כדי להוריד עמוד - נצטרך ליישם תמיכות חדשות,

כדי לשים פרקט - נצטרך להסיר פנלים קיימים ולקצר דלתות,

לכן, כדי לייצר כמה שיותר וודאות בתהליך השיפוץ, רצוי להגדיר אותו בצורה יסודית ומקיפה ולהיעזר בבעלי מקצוע מתאימים שיעשו לכם סדר לפני שיוצאים לדרך,


זה המתכון לשיפוץ מוצלח!

61 צפיות

Comments


bottom of page